Proces & nazorg

Hoe verloopt de behandeling met permanente make-up?

 • U dient 24 uur voor de behandeling geen alcohol te drinken. Als u bloedverdunners gebruikt dient u dat voor de behandeling te melden. Door het bloeden zou een deel van de aangebrachte pigmenten uit de huid kunnen verdwijnen. 
 • Na aankomst wordt samen met u een vragenformulier over uw gezondheid doorgenomen, dat u naar waarheid invult en ondertekent.
 • Vervolgens wordt bekeken welk type u bent, welke wensen u heeft en welke kleuren het beste bij u passen. Om de juiste kleur te bepalen zal een kleurentest met u worden uitgevoerd. 
 • Daarna wordt (indien u dat wenst) de verdovende crème aangebracht. (Het is in Nederland verboden om deze crème te verstrekken zonder doktersvoorschrift, hierdoor dient u een recept voor de Emla crème bij uw huisarts aan te vragen en deze tube voorzien van uw naam mee te nemen voor uw behandeling). Let op! Deze crème kan alleen worden gebruikt bij het aanbrengen van de wenkbrauwen en liplijn. 
 • De plaats van pigmentatie wordt ontsmet, waarna de wenkbrauw of liplijn wordt getekend met de kleur pigment die in overleg met u wordt gekozen. Gedurende het tekenen van de wenkbrauwen, eyeliner of liplijn zal met u worden overlegd over de vorm. Als u tevreden bent gaan we over tot het zetten. Het is tenslotte uw gezicht en het is belangrijk dat u zich prettig voelt voor, tijdens en na de behandeling.
 • Daarna wordt het pigment met een steriele naald in de huid ingebracht.
 • Ook tijdens het inbrengen kunt u regelmatig het resultaat bekijken.
 • Na de behandeling wordt met u de nazorg doorgesproken. Ook wordt met u een vervolg afspraak gemaakt voor de eventuele nabehandeling.
 • De behandeling duurt 1,5 tot 2 uur.
 • De huid zal na ongeveer 7 dagen hersteld zijn.

Veel gestelde vragen over permanente make-up

Uit hoeveel keer bestaat een behandeling? 
Het zetten van wenkbrauwen, lipliner en eyeliner bestaat bij voorkeur altijd uit 2 behandelingen. Het pigment dat tijdens de 1e behandeling in de huid wordt gebracht zal na 1 maand ongeveer 30-40% van zijn kleur hebben verloren, daarom is het belangrijk dat u een 2e keer komt voor de nabehandeling. In sommige gevallen kan het zijn dat de huid het pigment niet goed opneemt, in dat geval is een 3e behandeling nodig, iedere huid reageert namelijk anders. De nabehandeling aan te raden, maar niet altijd noodzakelijk en kan op uw verzoek al dan niet bij de totaalprijs worden inbegrepen, u hoeft dan dus niet opnieuw te betalen. Maak hierover vooraf een duidelijke afspraak.

Is permanente make –up blijvend?
Nee, de pigmenten die bij permanente make-up in de huid worden gebracht zullen gemiddeld zo’n 2 tot 5 jaar blijven zitten, afhankelijk van hoe de huid reageert. Wel is het raadzaam op ieder jaar even uw PMU op te laten frissen, laat u hierover informeren. 

Is permanente make – up ook voor mannen?
Ja, zowel mannen als vrouwen maken gebruik van PMU. Bij mannen wordt voornamelijk gevraagd om de blonde wenkbrauwen te voorzien van een iets donkerdere schaduw of hairstrokes (zodat ze in de zomer niet geheel wegvallen), het zetten van donkere stipjes tussen de wimperrand (om de ogen sprekender te maken), voor het camoufleren van littekens op hoofdhuid, of bij kaalheid (scalppigmentatie). 

Wat is het verschil tussen een permanente make up en een tatoeage?
Bij permanente make-up wordt het pigment met de naald net in het bovenste deel van de tweede huidlaag gezet, bij een tatoeage wordt het pigment onderin de tweede huidlaag gezet, hierdoor is een tatoeage wel levenslang en permanente make-up niet. Voor permanente make-up worden bovendien heel andere pigmenten gebruikt en andere specialistische apparatuur. 

Waarom neemt men permanente make-up?
Er zijn veel redenen om permanente make-up te nemen. Sport u bijvoorbeeld veel, maar heeft u geen zin of tijd om veel tijd aan uw make-up te besteden? Heeft u geen, ongelijke, of slecht zichtbare wenkbrauwen? Heeft u een ziekte zoals alopecia, of bent uitbehandeld met chemotherapie waardoor u geen haar meer heeft? Heeft u een hazenlip of littekens? Kunt u slecht zien en heeft u hierdoor moeite met het tekenen van uw wenkbrauwen of eyeliner? In al dit soort gevallen kan permanente make-up een oplossing zijn. Het allerbelangrijkst bij een PMU behandeling is dat u zich er beter door gaat voelen.

Hoe kies ik de juiste kleur?
Eerst wordt bekeken welk kleurtype u bent, warm of juist koel, daarna wordt gekeken naar uw haarkleur, de kleur van uw ogen en huid. Ook wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen. Omdat het erg belangrijk is dat u de juiste kleur krijgt gaan wij zeer zorgvuldig om met het kiezen van de kleur die bij u past. Persoonlijk nemen wij liever de 1e keer een wat lichtere kleur zodat we kunnen bekijken hoe uw huid daar op reageert. Sommige specialisten pakken direct een donkerdere kleur dan het uiteindelijk gewenste resultaat, dit omdat er toch nog 30-40% kleur verlies zal optreden. Ik doe dit liever niet. Indien uw huid de kleur wel direct accepteert loopt u met een veel te donkere kleur die niet bij u past, maar waar u niet meer vanaf komt. Mijn motto is: wat licht is kan wel donkerder, maar andersom niet. Het is tenslotte uw aangezicht en dat telt voor ons als doorslaggevend.

Nazorginstructie Permanente Make-up

 • Was (altijd) uw handen voor u uw wond gaat verzorgen.
 • Was de gepigmenteerde plek met lauwwarm water en milde zeep en dep droog met een schone tissue of handdoek.
 • Reinig tweemaal per dag met lauwwarm water en milde zeep, geen sterilon of betadine
 • Smeer de gepigmenteerde plek 3 à 4 maal per dag in met een door ons aanbevolen verzorgingsmiddel. 
 • Dek de gepigmenteerde huid niet af met pleisters of verband, dit vertraagt het genezingsproces en vermeerderd bacteriegroei.
 • Krab bij jeuk niet aan uw huid en verwijder absoluut geen korstjes (hierdoor trekt u de inkt uit de huid en ontstaan er witte/ lichtere plekjes in de gepigmenteerde plek) deze dienen vanzelf los te laten.
 • Afhankelijk van uw lichamelijke conditie en gezondheid zal de opperhuid gemiddeld na zeven dagen genezen zijn.
 • Ga de eerste dagen na het zetten van uw permanente Make-Up niet!! zwemmen, in bad, naar de sauna en zonnebaden (dus ook geen zonnebank), zelfs niet als u zonnebrandcrème gebruikt.
 • Draag geen strakke kleding over de gepigmenteerde plek.
 • Rook de eerste dag niet.
 • Persoonlijke hygiëne is tijdens het genezen van uw huid absoluut noodzakelijk.

Wanneer u bovenstaand advies opvolgt zal uw Permanente Make-Up mooi genezen.

 

Download nazorginstructie (pdf)

 

Belangrijke informatie

Zoals al eerder vermeld wordt de pigment tijdens het proces van micropigmentatie d.m.v. ultra fijne naaldjes bovenin de 2e huidlaag aangebracht. Dit pigment zal afhankelijk onderstaande factoren langer of korter dan 12 maanden in optimale conditie uw huid blijven zitten. De pigment vervaagt gedurende het verstrijken van de tijd. Het is daarom raadzaam om ieder jaar uw PMU op te frissen met een follow-up. Voor het mooiste resultaat adviseer ik u te kiezen voor een 3D behandeling waarbij de PMU in twee afzonderlijke sessies wordt uitgevoerd. 

Factoren die van invloed zijn op het al dan niet goed pakken/zichtbaar blijven van uw PMU zijn o.a.:

 • Blootstelling aan zon / zonnebank
 • Gebruik van medicatie
 • Structuur en gezondheid van de huid/ leeftijd/ hormonale wisselingen
 • Levenswijze
 • Micro dermabrasie behandelingen/ Acid crèmes
 • Beïnvloeden van het genezingsproces (krabben aan korstjes)
 • Uw levensstijl 

Indien 1 of meerdere bovenstaande factoren van op u van toepassing zijn is het mogelijk dat u nog een extra follow up nodig heeft binnen 6 maanden.

Indien u jaarlijks uw PMU laat bijwerken/opfrissen betaalt u een gereduceerd tarief.