Behandeling en nazorg

Hoe wordt een tatoeage aangebracht?

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met naalden inkt- en pigmentstoffen onder in de tweede huidlaag aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de VWA, Keuringsdienst van Waren.

Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig wordt de huid geschoren. Het aanbrengen van een tatoeage moet zeer hygiënisch gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door de huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn en moet uit een steriele verpakking komen. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor u gebruikt wordt zit in kleine inkt cups en mag alleen voor u worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid.

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage draagt de tatoeëerder wegwerphandschoenen. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Waar moet u rekening mee houden bij het laten aanbrengen van een tatoeage?:

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag u niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Zorg dat u goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn ( bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van en dermatoloog e.d).

Als u lijdt aan een van de volgende gezondheidsklachten raadt de GGD u af om een tatoeage te laten aanbrengen:

  • Diabetes
  • Hemofilie
  • Chronische huidziekte
  • Contactallergie
  • Immuun stoornis
  • Hart- en vaatafwijkingen
  • Bij het gebruik van antistolling middelen
  • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
  • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen.

Vraag bij twijfel uw huisarts om advies.

Hoe verzorgt u uw pas aangebrachte tatoeage?

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. U krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe u de tatoeage moet verzorgen.

Nazorginstructie bij het zetten van een tatoeage

  • Was (altijd) uw handen met desinfecterende zeep voor u uw tatoeage gaat verzorgen.
  • Verwijder de aangebrachte folie voorzichtig na 2-3 uur en was de tatoeage met lauwwarm water en milde desinfecterende zeep en dep droog met een schone tissue.
  • Was indien mogelijk de tatoeage 2 maal per dag met lauwwarm water en desinfecterende zeep, dit geldt alleen voor de eerste dagen als er nog geen korstjes op zitten, als er korstjes op zitten wast u 1 tot 2 keer per dag maar laat de korstjes er op zitten, want hieronder geneest de huid. Anders blijft uw huid constant bezig korstjes te vormen. Dit vertraagt het genezingsproces, hierdoor verdwijnt  het pigment van de tattoo uit de huid en ontstaan er lichte plekken in de tattoo
  • Smeer de tatoeage 3 maal per dag in met de door ons aanbevolen creme.
  • Gebruik geen VASELINE!! Hieraan kan vuil gaan kleven omdat het vet is, tevens sluit het de huid af.
  • Dek uw tatoeage niet af met pleisters of verband, dit vertraagt het genezingsproces en vermeerderd bacteriegroei.
  • Krab bij jeuk niet aan uw huid en verwijder absoluut geen korstjes (hierdoor trekt u de inkt uit de huid en ontstaan er witte/ lichtere plekjes in je tatoeage) deze dienen vanzelf los te laten.
  • Afhankelijk van uw lichamelijke conditie en gezondheid zal de genezing van uw huid gemiddeld tussen de 7 en 14 dagen duren, de gemiddelde tatoeage is na zo’n 10 dagen vrij van korstjes.
  • Ga de eerste 3 weken na het zetten van uw tatoeage NIET!! Zwemmen, in bad, naar de sauna en zonnebaden (dus ook geen zonnebank), zelfs niet als u zonnebrandcrème gebruikt.
  • Draag geen strakke kleding over uw tatoeage.
  • Persoonlijke hygiëne is tijdens het genezen van uw huid absoluut noodzakelijk.

Wanneer u bovenstaand advies opvolgt zal uw tatoeage mooi genezen.

Indien er abnormale roodheid, zwelling, pijn of een ontsteking optreedt dient u direct contact op te nemen met uw huisarts.

Download de nazorginstructie

 

Moet ik nog een keer terugkomen voor nabehandeling?

Het kan zijn dat er na 4-6 weken wat lichte plekjes in uw tatoeage verschijnen. Dit heeft te maken met het feit dat uw huid de pigment op die plaatsen wat minder goed heeft opgenomen. Daarom is het raadzaam om even terug te komen om uw tatoeage te laten controleren en eventueel wat bij te laten werken.

Waarom is het belangrijk om een studio te kiezen die door de GG&GD is goedgekeurd?

De GG&GD controleert zeer streng op de hygiëne in de studio, dit is van zeer groot belang voor uw gezondheid. In een tattoo studio die het niet zo nauw neemt met de hygiëne regels zult u makkelijk besmet kunnen worden met wondvocht en/of bloed van een ander. Let er altijd op dat men gebruik maakt van steriel verpakte naalden.

U kunt niet voorzichtig genoeg zijn!

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!